Meer en beter recyclen

Ministerie IenM wil afvalberg halveren

Staatssecretaris Mansveld wil dat in 2024 de afvalberg is gehalveerd van bijna tien miljoen ton naar vijf miljoen ton. Dit kan alleen worden bereikt door ook in te zetten op meer en betere recycling en samen te werken met de afval- en recyclingsector. Op 16 maart is een convenant ondertekend door het Ministerie IenM samen met de Federatie Herwinning Grondstoffen (FHG) Vereniging Afvalbedrijven, BRBS Recycling, en NVRD.

De in de FHG verenigde recyclingketen wil samenwerken met de Rijksoverheid om de overgang naar een circulaire economie te stimuleren. Het convenant ´Meer en Betere Recycling´ vormt de basis voor een constructieve en lange termijn samenwerking om ervoor te zorgen dat er meer hoogwaardige recycling plaatsvindt en minder recyclebaar afval wordt gestort of verbrand.



De partijen geven gezamenlijk vorm aan circa 25 concrete projecten en acties om het recyclingniveau in Nederland naar een hoger plan te trekken. Afvalscheiding en recycling van niet-huishoudelijk afval - van bedrijven, kantoren, winkels, diensten en openbare ruimte - krijgt speciale aandacht binnen het convenant. Een belangrijk project binnen het convenant gaat over het definiëren en bevorderen van ´hoogwaardige´ recycling.



De FNOI heeft bij de totstandkoming van dit Convenant samen met de andere recyclingorganisaties keihard ingezet op het verminderen van de belemmeringen en lasten voor recycling. Daarnaast was en is het stimuleren van ‘design voor recycling’ een belangrijk speerpunt voor de recyclingketen. FNOI-directeur Hans Koning omschrijft het als volgt: ‘het laaghangend fruit is inmiddels wel geplukt als het recycling betreft. Willen we komen tot meer en betere recycling dan zullen we de aandacht moeten verschuiven naar de voorkant van de keten: het ontwerp. Zorgen dat het ontwerp van het product en de te gebruiken materialen geschikt zijn om optimaal te kunnen hergebruiken en recyclen.” Naast het wegnemen van de belemmeringen voor recycling is dat de belangrijkste redenen voor de recyclingketen geweest om dit Convenant te tekenen.

De Rijksoverheid moet gaan zorgen voor ondersteunend beleid om de doelstellingen van het Convenant te gaan realiseren. Ook is in het Convenant vastgelegd dat de overheid zich moet gaan inzetten om de wet- en regelgeving die de recycling onnodig belemmert weg te nemen. Dat is een belangrijke stap waar de recyclingketen hard voor heeft geknokt om in het Convenant opgenomen te krijgen. De rol van de afval- en recyclingsector varieert van inbreng van kennis en expertise tot het opzetten en aansturen van nieuwe ketenprojecten, en het doen van beleidsaanbevelingen richting het Ministerie. Door gezamenlijk te werken aan meer en betere recycling worden belangrijke stappen gezet in de overgang naar een circulaire economie. De FNOI draagt daar graag aan bij.