Reactie Kabinet Transitieagenda’s

Reactie Kabinet Transitieagenda’s

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft eind juni gereageerd op de door het bedrijfsleven opgestelde transitieagenda’s die Nederland uiterlijk in 2050 circulair moeten maken. De thema’s die Van Veldhoven aansnijdt, moeten de circulaire economie doelen aanjagen door onder meer:

  • Verbreding producentenverantwoordelijkheid;
  • Wegnemen belemmeringen hergebruik/recycling en weren schadelijke stoffen uit kringloop
  • Stimuleren circulair ontwerpen producten en diensten
  • Circulair inkopen door alle overheden
  • Monitoring vorderingen circulaire economie
  • Voorlichting consumenten over circulaire economie door publiekscampagnes en productinformatie.

Door dit samenstel van maatregelen door de ketens heen kan een totaalaanpak worden gerealiseerd, waarmee de overgang naar de Circulaire Economie kan worden waargemaakt.
Het is wel jammer dat op het gebied van financiering, waarbij de transitietafels hadden gevraagd om honderden miljoenen voor innovatie en transitie bekostiging, weinig is terug te vinden in de kabinetsreactie.

Wel wil de staatssecretaris met ondernemers en banken samen financiering vinden. Daarnaast moet de opzet van een zgn. Versnellingshuis circulaire projecten stimuleren en aanjagen.

De Federatie Herwinning Grondstoffen (FHG), waar ook de FNOI bij is aangesloten, was één van de partijen die hierop had aangedrongen met als doel om voor concrete doorbraken te kunnen zorgen.

Een Taskforce Herijking Afvalstoffen moet de belemmeringen voor de circulaire economie in kaart brengen en wegnemen.

De FNOI is van oordeel dat het inmiddels bijna 45 jaar oude wettelijke afvalbegrip één van de grootste belemmeringen voor de circulaire economie is. Dit zorgt in de praktijk voor een overheid die stelt dat we circulair moeten worden, maar anderzijds hoogwaardige secundaire grondstoffen nog steeds zelf als afval behandelt. Hierdoor worden deze per definitie op achterstand gezet ten opzichte van primaire grondstoffen..

Wij staan aan de vooravond van een grootse transitie in ons handelen, maar vooral ook in ons denken. Daar speelt de overheid een prominente sturende rol in. Vooral die omschakeling in denken is nog onvoldoende zichtbaar bij de beleidsmakers.

Die stap moeten we nu als eerste gaan zetten. Deze omschakeling in denken leidt al haast van zelf tot een versnelling van de circulaire transitie. De FNOI levert hier graag een bijdrage aan.