Bizarre exportheffing Vlaanderen

Bizarre exportheffing Vlaanderen

In Vlaanderen worden ook Nederlandse recyclingbedrijven die daar oudpapier inzamelen geconfronteerd met een forfaitaire heffing over het geraamde tonnage pulperresidu dat moet worden verbrand of gestort, afkomstig uit in Vlaanderen ingezameld oudpapier.

Om niet onder dit forfaitaire heffingstarief te vallen, moeten papierfabrieken waar ook ter wereld hun massabalansen opsturen welk percentage pulperresidu wordt gestort of verbrand.

De FNOI had vorig jaar reeds bij de OVAM bezwaar aangetekend tegen deze onlogische en onuitvoerbare exportheffing. De OVAM volhardt echter in haar standpunt, en heeft onlangs Belgische en Nederlandse oudpapierbedrijven ambtshalve aangeslagen.

Deze verbrandings-/stortbelasting en met name exportheffing is contraproductief aan het streven naar een duurzaam afval- en materialenbeheer, waarvoor OVAM staat.

Elk hoogwaardig recyclingproces kent productie-uitval die niet meer kan worden gerecycled en slechts nog kan worden verbrand of gestort. Voor papier is dat pulperresidu, een combinatie van verontreinigingen en papiervezels die door meermalig hergebruik te kort zijn geworden.

De FNOI begrijpt niet welk milieudoel de OVAM voor ogen heeft om juist het restproduct dat bij hoogwaardige recycling noodgedwongen overblijft, namelijk pulperresidu, te belasten.

Een heffing op pulperresidu heeft geen enkel sturend effect, hetgeen het milieudoel zou moeten zijn. Vanuit circulair oogpunt is de heffing onwenselijk. Het levert juist een straf op voor hoogwaardige en maximale recycling. Een dergelijke heffing zou een sanctie moeten zijn op vermijdbaar branden en storten, zodat stromen naar recycling worden afgebogen.

In de praktijk is de heffing ook onuitvoerbaar. Papierfabrieken waar ook ter wereld zouden voor deze heffing moeten terugkoppelen hoeveel pulperresidu is ontstaan uit een baal oudpapier die ooit in Vlaanderen is ingezameld. Een baal papier die met duizenden andere balen van andere leveranciers uit andere landen als grondstof in dezelfde papierpulper is gegooid.

De Vlaamse regeling belemmert het vrije verkeer van hoogwaardige secundaire grondstoffen en straft de inzet van secundaire grondstoffen t.o.v. primaire vezels.

Nederlandse oudpapierbedrijven die met de heffing zijn geconfronteerd, hebben inmiddels beroep aangetekend bij het Vlaamse Kabinet tegen de ambtshalve aanslag.  De FNOI staat hen hierin bij.