Bezoek VNG aan Van Houtum en Smurfit Kappa Paper Recycling

Focus op verplichting tot bronscheiding voor papier en karton

Op 27 september jl. bracht een delegatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op uitnodiging van de Stichting PRN een bezoek aan papierfabriek Van Houtum in Swalmen en Smurfit Kappa Paper Recycling in Eindhoven.

Doel van de dag was om de VNG te laten zien hoe drankenkartons op hoogwaardige wijze worden gerecycled tot hygiënisch papier. Daarnaast bood de dag ook de gelegenheid om de vertegenwoordigers van de VNG te informeren over waarom het zo belangrijk is dat drankenkartons niet gezamenlijk met het ‘gewone’ oudpapier en karton wordt ingezameld. Die boodschap is goed geland.

Het was een goed verzorgd dagprogramma. De gasten werden hartelijk ontvangen met koffie en vlaai bij de managing director Bas Gehlen van Van Houtum. Hij vertelde gepassioneerd over de inspanningen die zijn getroost om de inzameling en recycling van de drankenkartons voor elkaar te krijgen in Swalmen.

 

Na een uitgebreide rondleiding ging de karavaan van vertegenwoordigers van de VNG, Stichting Drankenkartons (HEDRA), PRN, VNP en FNOI op weg naar Eindhoven.

FNOI-bestuurslid Ard de Haas verzorgde aldaar de rondleiding en zette helder uiteen dat meer dan 60% van het ingezamelde huishoudelijk papier en karton wordt gebruikt als grondstof voor de vervaardiging van levensmiddelverpakkingen.

Vanwege de hygiënevoorschriften voor levensmiddelen is het niet toegestaan om de grondstof oudpapier gezamenlijk met andere recycling- of afvalstromen in te zamelen. Ook geen stroom als drankenkartons waar verontreiniging met in de pakken aanwezige productresten onvermijdelijk is.  

Het was al met al een zeer leerzame en constructieve dag.