Paper Recycling Conference Rotterdam

Interessante sprekers kregen gemoederen in beweging

Op 2 en 3 november werden in het Rotterdams Hilton Hotel gelijktijdig de Paper & Plastic Recycling Conferences gehouden.

Interessante sprekers en goede mogelijkheden tot netwerken wisselden elkaar af.

De algemene verwachting dat de Chinese afhankelijkheid van oudpapier importen snel zal afnemen in de komende jaren, door het toenemen van de binnenlandse inzameling, werd door David Powlson van de Poyry Consulting Group ontkracht. China zamelt wel steeds meer zelf in, maar de infrastructuur ontbreekt om op niveaus te komen zoals in Europa. Daarom zal ook in het komende decennium nog een oudpapier import van rond de 30 miljoen ton per jaar benodigd zijn.

Jo Cox van Smurfit Kappa Roermond liet zien hoe zij binnen de Roermondse fabriek proberen om per stroom en ook afvalstroom de kringloop te sluiten. Hij had daarvan een aantal aansprekende voorbeelden.

Joost van Maren van de gemeente Rotterdam legde uit hoe lastig het is om in een stad met 170 nationaliteiten de recyclingdoelstellingen te halen. De gescheiden inzamelpercentages voor papier en karton komen in Rotterdam niet verder dan 35%.

Van Maren wist de gemoederen behoorlijk in beweging te krijgen met zijn opmerking dat ook de gemeente Rotterdam net als Amsterdam kijkt naar nascheiding om de inzamelpercentages omhoog te brengen. Vanuit de zaal kwam direct het commentaar dat het niet gaat om de inzamelpercentages, maar om afzet en kwaliteit.

Kwaliteit voor kwantiteit. Dit is de boodschap die wij als keten voortdurend uitdragen. Binnen de politiek komt hiervoor langzamerhand een luisterend oor. Bij onze grootste gemeenten moet die boodschap echter nog doordringen. Daar gaan we als papier- en kartonketen flink aan werken de komende periode.

Het was al met al een geslaagde conferentie. Ook de door ACN georganiseerde party in de Rotterdamse hotspot HUGH zal door menigeen niet licht worden vergeten.