Blootstelling minerale oliën in gerecyclede verpakkingen beperkt

Blootstelling minerale oliën in gerecyclede verpakkingen beperkt

De bijdrage aan de verontreiniging met minerale oliën van voedingsmiddelen door het gebruik van verpakkingen uit gerecycled papier en karton lijkt beperkt, aldus een rapport van het RIVM.
Er is daarom geen reden de aanpak van papier en karton extra prioriteit te geven volgens de minister voor Medische Zorg en Sport in zijn brief aan de Kamer.

De minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, heeft een onderzoeksrapport van het RIVM aangeboden aan de Tweede Kamer over de aanwezigheid en risico’s van minerale oliën in voedingsmiddelen.

Voor de papier en kartonketen is dit een punt van aandacht omdat die minerale oliën ook afkomstig kunnen zijn uit (gerecycled) verpakkingsmateriaal van papier en karton.

Met name ‘voedselwaakhond Foodwatch’ had de afgelopen jaren gewaarschuwd voor het gebruik van gerecycled papier en karton voor voedselverpakkingen.

Minerale oliën afkomstig uit gerecycled papier/karton zouden verpakte voedingsmiddelen kunnen besmetten en een gevaar voor de volksgezondheid vormen.

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in minerale oliën, omdat de schadelijke effecten ervan verschillen.

Het RIVM oordeelt dat de bijdrage van kartonnen verpakkingen van gerecycled materiaal aan de blootstelling aan  minerale oliën (MOSH en MOAH) beperkt is. Droge levensmiddelen zoals rijst en pasta worden vaak hierin verpakt. De inname via deze levensmiddelen blijkt slechts maximaal 15% te zijn van de totale blootstelling aan minerale oliën door voedsel. Aparte maatregelen om de blootstelling vanuit kartonnen verpakkingen te beperken, hebben dus slechts een beperkt effect en worden niet zinvol geacht.

Het RIVM wil zich meer op MOAH richten, omdat sommige kankerverwekkend zijn. De kankerverwekkende MOAH zitten vooral in ruwe of onvoldoende gezuiverde minerale oliën en in oliën die verhit zijn geweest.

Volgens het RIVM is het zinvol te achterhalen wat de bronnen zijn van waaruit MOAH in voedingsmiddelen terechtkomen. Als verontreinigende bron wordt specifiek genoemd de jute zakken waarin bijvoorbeeld cacaobonen worden verpakt. .

Voor de volledige rapportage, klik hier