Zwitsers verbod op oudpapier als grondstof voor voedselverpakkingen

Onduidelijkheid over eventuele risico´s duurt voort

Zwitserland kent sinds 1 mei jl. een verbod op het gebruik van gerecycled papier en karton voor verpakkingen waar sprake is van direct voedselcontact.

Zwitserland heeft sinds 1 mei 2017 een verbod ingevoerd op het gebruik van gerecycled papier en karton voor levensmiddelverpakkingen. De wijziging volgt op een discussie die al veel langer loopt in het midden Europese land over migratie van substanties vanuit gerecyclede materialen naar verpakte voedingsmiddelen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat bij het gebruik van gerecycled papier en karton sprake kan zijn van migratie van minerale oliën vanuit de verpakking op de verpakte levensmiddelen. Minerale oliën kunnen in oudpapier zitten als gevolg van drukinktrestanten. Sommige minerale oliën kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn. Over de mate waarin deze daadwerkelijk een gevaar vormen voor de volksgezondheid lopen momenteel diverse onderzoeken. Conclusies blijken echter verre van eenvoudig te trekken. Ook over de herkomst van minerale oliën, die zeker niet tot oudpapier beperkt blijft. Daardoor blijft veel langer dan wenselijk onduidelijkheid over de eventuele risico’s bestaan.

Tot op heden geldt het verbod niet voor eierdozen, verpakkingen voor tafelzout en verpakkingen van fruit en groenten die nog moeten worden afgehaald/geschild. Voor reeds op de markt gebrachte verpakte levensmiddelen geldt een overgangsperiode van 1 jaar.

Zwitsers verbod op oudpapier als grondstof voor voedselverpakkingen

In andere Europese landen waaronder Nederland zijn ook vraagtekens gezet bij de veiligheid van het gebruik van oudpapier en karton als grondstof voor voedselverpakkingen. In het bijzonder de ‘voedselwaakhond’ Foodwatch waarschuwt voortdurend voor mogelijke risico’s voor de volksgezondheid.

De papier- en kartonketen wil zo spoedig mogelijk uitsluitsel van het ministerie van SZW op de vele vragen over de herkomst van de minerale oliën en eventuele risico’s voor de volksgezondheid.