FNOI MAAKT KWALITEITSSLAG OP GEBIED ARBEIDSVEILIGHEID

FNOI MAAKT KWALITEITSSLAG OP GEBIED ARBEIDSVEILIGHEID

De FNOI stelt arbeidsveiligheid al sinds jaar en dag als een prioriteit binnen haar beleid.

Ook dit jaar maakt de FNOI kwaliteitsslagen op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Zo wordt, de branche RIE verder geprofessionaliseerd alsook de OPK certificering geüpdatet. Daarnaast is de FNOI bezig met het ontwikkelen van een registratiesysteem voor (bijna) ongelukken. Zo wil de FNOI inzichtelijk maken waar nog verbeterslagen kunnen worden gemaakt op het gebied van arbeidsveiligheid.

Het aantal ongelukken binnen de oudpapier branche is  beperkt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij veiligheid op het werk gaat het niet alleen om het werken met veilige en goedgekeurde middelen, veilig gedrag is net zo belangrijk. Heldere voorlichting, duidelijke werkinstructies, het juiste gebruik van middelen en regelmatig onderhoud en keuring - vaak verplicht - verhogen de veiligheid. Daar blijft de FNOI samen met haar leden hard aan werken.

De inspectie SZW heeft aangekondigd om meer preventieve inspecties uit te gaan voeren. Uit cijfers van de Inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) blijkt namelijk dat in Nederland, het aantal ongevallen op de werkvloer (niet branche specifiek) toeneemt: vorig jaar vielen er 71 dodelijke slachtoffers. Een stuk meer dan de 54 ongelukken met dodelijk afloop een jaar eerder. Naast het aantal dodelijke ongelukken, is ook het aantal arbeidsongevallen gestegen: in 2018 waren er 4368 ongelukken op de werkvloer, ruim 900 meer dan een in 2014. 

De reden zit hem in de aantrekkende economie: Meer mensen zijn aan het werk waardoor de kans groter is dat er arbeidsongevallen plaatsvinden. Als medewerkers bovendien sneller en efficiënter moeten werken, is er – zo blijkt- vaak minder aandacht voor veiligheidsprocedures. Vooral jongeren en uitzendkrachten overkomt relatief gezien vaker een arbeid gerelateerd ongeval.

De inspectie SZW vraagt bedrijven zelf meer aandacht te geven aan veiligheidsprocedures. Veiligheid is namelijk in eerste instantie de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers zelf.