Column Gerard Nijssen

Graadmeter

Alweer heel wat jaren geleden las ik een artikel over de voorspellende waarde van een aantal indicatoren als barometer voor de stand van de economie.

Als 1 van die indicatoren werd de oudpapierprijs genoemd. Ik weet niet meer op welke plek ‘we’ eindigden, maar er kwam wel uit dat fluctuaties op de oudpapiermarkt een tamelijk betrouwbare graadmeter voor het economische badwater zijn.

Als we nu naar het badwater kijken, dan is dat flink afgekoeld.

Hierbij moet ik wel de kanttekening plaatsen dat het vrijwel afgegrendeld zijn van de Chinese grens voor secundaire grondstoffen als oudpapier een verstorende factor van jewelste is.

Het draagt ertoe bij dat de 8 miljoen ton oudpapier die jaarlijks meer wordt ingezameld in Europa dan als grondstof kan worden ingezet door de Europese papierindustrie, nog maar moeizaam elders in de wereld kan worden afgezet. China importeert overigens ook niet veel meer pulp dan voorheen als vervanging. Dit betekent dat - naast het gegeven dat China haar binnenlandse inzamelstructuur voor oudpapier iets beter op de rit heeft - ook in China sprake is van een forse groeivertraging.

Met een Europees oudpapieroverschot van 8 miljoen ton is het deste belangrijker dat Nederlands oudpapier letterlijk bovenop op de stapel komt te liggen om de Europese papierindustrie te mogen beleveren, en dat de barrières voor grensoverschrijdend transport van oudpapier binnen Europa worden weggenomen.

Dit kan door in Nederland zo spoedig mogelijk End-of-Waste criteria vast te stellen voor oudpapier.

Samen met het Benelux Comite hebben we in september een krachtig pleidooi gehouden richting de nationale overheden binnen de Benelux. Door via einde-afval-criteria oudpapier als grondstof te erkennen en de afvalclassificatie los te laten, beloon je de hoogwaardige inzameling van oudpapier en de kwaliteit van papiersortering zoals wij die in Nederland kunnen garanderen. Tevens zorg je hiermee ervoor dat de administratieve rompslomp en kosten van grensoverschrijdend transport als gevolg van het predicaat ‘afvalstof’ verdwijnen.

Willen we voorkomen dat ons oudpapier straks echt ‘afval’ wordt, omdat de afzetmogelijkheden ontbreken, dan is het zaak om nu door te pakken.
De Nederlandse overheid lijkt nog wat terughoudend, maar samen met het Benelux Comité zullen we blijven pushen totdat de erkenning van oudpapier als hoogwaardige grondstof een feit is.

Gerard Nijssen

De uitdaging is om ervoor te zorgen dat wij beslagen ten ijs komen, en binnen Europa eerste keus worden voor belevering. Door de kwaliteit van met name de huishoudelijke inzameling te verbeteren en belemmeringen als gevolg van de afvalstoffenwetgeving weg te nemen.

Het lijkt mij fantastisch om tijdens ons Nationaal Recycling Congres op 18 maart 2020 te kunnen verkondigen dat we dit hebben weten te realiseren.

De erkenning van oudpapier als hoogwaardige grondstof zou niet alleen een hommage zijn aan het belang van recycling op Global Recycling Day 2020, maar tevens een concrete en waardevolle bijdrage opleveren aan de noodzakelijke transitie naar de Circulaire Economie.

Hou de website www.nationaalrecyclingcongres.nl in de gaten. Binnenkort kunt u zich hier aanmelden voor het Congres!

Gerard Nijssen
Voorzitter