ACTUALISERING VAN DE EUROPESE STANDAARDSOORTENLIJST EN643

ACTUALISERING VAN DE EUROPESE STANDAARDSOORTENLIJST EN643

De Europese Standaardsoortenlijst EN643 (2014) is toe aan actualisatie. De nationale organisaties, waaronder de FNOI, zijn gevraagd om input.

De Europese Standaardsoortenlijst EN643 (2014) moet worden geactualiseerd. De betrokken Europese organisaties EuRIC, FEAD en CEPI willen komen met gezamenlijke en concrete voorstellen die dan worden uitgewerkt in de standaardiseringscommissie CEN TC172 WG2.

De Europese organisaties willen in principe een beperkte aanpassing van de EN643, te weten het toestaan van 0,01% prohibited materials in een lading.  Onder prohibited materials wordt verstaan:

‘any materials which represent a hazard for health, safety and environment, such as medical waste, contaminated products of personal hygiene, hazardous waste, organic waste including foodstuffs, bitumen, toxic powders and similar.’ Nu is dit gesteld op 0% in de EN643.

In de praktijk valt dit niet altijd uit te sluiten. Met name betreft dit organisch materiaal (voedselresten, denk aan pizzadozen met resten of transportverpakkingen van distributiecentra/supermarkten).

Na consultatie van de leden heeft het FNOI-bestuur besloten een dergelijke (beperkte) aanpassing te ondersteunen.