VERTROUWELIJKE DATAVERNIETIGING EN WEEELABEX

De FNOI heeft eind maart, samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de WEEELABEX organisatie aangeschreven met het dringende verzoek om de grootte van de batchtest aan te passen voor datavernietigingsbedrijven.

Vorig jaar heeft de FNOI een pilotproject laten uitvoeren. Met behulp van een GAP-analyse is onderzocht hoe de WEEELABEX-certificeringsregeling aansluit op de specifieke bedrijfssituatie van datavernietigingsbedrijven.

De volgende knelpunten zijn in het pilotproject vastgesteld:

  • 1. Batchtest;
  • 2. Milieuvergunning;
  • 3. Massabalans;
  • 4. Verzekering.

Met forse investeringen van tijd en geld kunnen knelpunten 2, 3 en 4 opgelost worden. De batchtesteisen in WEEELABEX staan echter haaks op de bedrijfsvoering van gespecialiseerde datavernietigers.

Een batchtest dient een representatief beeld te geven van de verwerking door het bedrijf, maar er moet minimaal 5 ton materiaal verwerkt worden. Gespecialiseerde datavernietigers verwerken in hun dagelijkse bedrijfsvoering nooit 5 ton. De koppeling tussen representativiteit en tonnage maakt dat gespecialiseerde datavernietigers zich niet kunnen certificeren op basis van WEEELABEX.

Inkoop van 5 ton om te verwerken zorgt namelijk voor een inbreuk op de representativiteitstoets.