VAR afgeschaft

Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR).

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wordt per 1 mei 2016 afgeschaft. Opdrachtnemers kunnen dan geen VAR meer aanvragen. In plaats van een VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers overeenkomsten gebruiken die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Daarmee verkrijgen zij zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie. 

Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) een overeenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie en zo te weten dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Opdrachtgevers weten dan zeker dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden en te betalen. De wijzigingen staan in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).


Modelovereenkomsten

In samenwerking met belangenorganisaties heeft de Belastingdienst hiervoor modelovereenkomsten opgesteld. Ook beoordeelt de Belastingdienst overeenkomsten van branches, opdrachtgevers of hun intermediairs en individuele opdrachtnemers.

De modelovereenkomsten zijn op de website van de Belastingdienst te vinden. Als opdrachtgevers en zzp’ers in de praktijk ook conform de modelovereenkomsten werken, hebben zij de gewenste zekerheid over de loonheffingen vooraf voor een periode van 5 jaar.


Overgangstermijn

Tot 1 mei 2017 geldt een overgangstermijn. Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben dan de tijd om zo nodig hun werkwijze aan te passen. De positie van zzp’ers wordt versterkt omdat ook zij met de DBA zekerheid vooraf hebben. Daarnaast kan de zzp’er, als achteraf blijkt dat er toch sprake was van een dienstverband (schijnzelfstandigheid), met de DBA wél aanspraak maken op werknemersverzekeringen.

Daarnaast ligt aansprakelijkheid met de DBA juist niet meer alleen bij de zzp’er, maar zijn beide partijen verantwoordelijk voor de eigen afdrachten. Met de VAR was alleen de zzp’er aansprakelijk.