Migratie minerale oliën uit oudpapier

Supermarktketens weren gevaarlijke olieresten

Supermarktketens Lidl en Jumbo hebben maatregelen aangekondigd om verontreiniging van levensmiddelen door minerale oliën tegen te gaan. ‘Voedselwaakhond’ Foodwatch heeft onlangs dit bericht verspreid via een persbericht: ‘Doorbraak: Lidl weert als eerste gevaarlijke olieresten, ook Jumbo neemt stappen’

In vrijwel alle landelijke (online) media is deze berichtgeving overgenomen.

Enkele maanden terug publiceerde Foodwatch de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat minerale oliën in levensmiddelen terecht komen door migratie uit verpakkingsmateriaal van oudpapier en karton.

Minerale oliën zitten onder meer in drukinkten en bevatten allerlei koolwaterstoffen, zoals MOSH en MOAH. Sommige van die koolwaterstofverbindingen (met name MOAH’s) kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid (mogelijk kankerverwekkend). Bij recycling komen die drukinkten mee in nieuwe verpakkingen.

Het Foodwatch-rapport en de publiciteit daarover heeft tot onrust geleid bij consumenten, maar met name ook bij retailers, die de kans op besmetting van levensmiddelen vanuit het gebruikte verpakkingsmateriaal geminimaliseerd willen hebben.

De FNOI heeft eerder dit jaar samen met andere schakels in de papier en kartonketen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangedrongen om zo snel mogelijk duidelijkheid te verkrijgen over de aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen, waar deze besmetting precies vandaan komt en in hoeverre de aanwezigheid van deze verbindingen in levensmiddelen op termijn kan leiden tot gezondheidsschade. De minister heeft die onderzoeksopdracht verstrekt aan het RIVM. Naar verwachting zal het nog wel twee jaar kunnen duren tot hier echt duidelijkheid over komt.

Tot die tijd blijft de onrust. Dat is geen goede zaak. Niet alleen omdat er over voedsel en gezondheidsrisico’s geen vraagtekens moeten zijn, maar ook omdat de onrust onder retailers leidt tot een eis om barrières tussen de verpakking en het voedsel.

Veel van de nu ontwikkelde barrièrelagen blijken recycling te bemoeilijken of onmogelijk te maken.

Dat is geen duurzame oplossingsrichting. De FNOI wil proberen om met de verschillende schakels in de papier- en kartonketen, retailers en mogelijk ook Foodwatch zelf te komen tot een oplossingsrichting die niet alleen garanties biedt voor de voedselveiligheid, maar ook hoogwaardige recycling niet in de weg staat.

Zodra er meer nieuws is, laten wij het u weten.