EuRIC niet blij met besluiten milieucommissie Europees parlement

EuRIC niet blij met besluiten milieucommissie Europees parlement

Vrees voor belemmeringen circulaire economie

Op 24 januari 2017 heeft de Europese milieucommissie (ENVI) gestemd over honderden amendementswijzigingen binnen de Europese afvalwetgeving in het kader van de ‘Circular Economy Package.’ Volgens de Europese recyclingorganisatie heeft de stemming geresulteerd in een drietal duidelijke verbeteringen:

EuRIC is daarentegen aanmerkelijk minder te spreken over de impact die een groot aantal andere amendementsbeslissingen hebben op de Europese recycling markt. De overkoepelende Europese recycling federatie, waar de FNOI ook bij is aangesloten, vreest dat met de huidige stemming de transitie van een lineaire naar circulaire economie wordt belemmerd.

Voornaamste pijnpunt is dat het ENVI nalaat om gemeentelijk afval correct te definiëren door de ‘hoeveelheidscriteria’  te schrappen en afval van kleine bedrijven, kantoren en instanties binnen het toepassingsgebied van gemeentelijk afval te laten vallen. Door het ontbreken van objectieve criteria bestaat het risico dat industriële en commerciële afvalstromen in de toekomst beschouwd gaan worden als gemeentelijk afval, mede omdat ze vergelijkbaar zijn in aard en samenstelling. EuRIC is van mening dat deze ENVI beslissing tot extra kosten leidt voor de belastingbetaler en minder concurrentie met zich meebrengt.

EuRIC niet blij met besluiten milieucommissie Europees parlement Vrees voor belemmeringen circulaire economie

Concurrentie is een zeer bepalende factor in de circulaire economie aangezien dat verdere efficiëntie en innovatie stuwt. EuRIC stelt dan ook dat het van vitaal belang is dat eerlijke concurrentie binnen de recycling markt serieus moet worden genomen binnen het Europese politieke besluitvormingsproces.

Tweede pijnpunt is de berekeningsmethodiek met betrekking tot het meten van hergebruikpercentages. De methode waar het ENVI voor heeft gekozen komt te kort op twee belangrijke punten:

EuRIC vraagt de leden van het Europees Parlement en de individuele lidstaten ervoor te zorgen dat de monitoringregels moeten leiden tot harde en onderling vergelijkbare monitoringscijfers in de EU. De nu gekozen methodiek leidt juist tot meer verwarring.