Column voorzitter

Gerard Nijssen

Op dit moment ben ik hard aan het trainen om 6 november de marathon in New York te lopen. Een marathon vraagt niet alleen veel conditie, maar vooral ook uithoudingsvermogen. Het is de wil om door te zetten die het verschil maakt tussen de lopers die wél en die niét de finishstreep weten te bereiken.

Tijdens mijn trainingsrondes komt bij mij regelmatig de gedachte aan onze branche naar boven. Want ook van papierrecyclingbedrijven wordt dag in dag uit het nodige gevraagd. De concurrentie is groot en bedrijven doen hun uiterste best om overeind te blijven. Ondanks tegenslagen weten ze toch een geweldige prestatie te leveren. Door papierrecycling zorgen ze ervoor dat er in Europa geen ontbossing meer is, maar juist bos bij komt. Daarnaast zorgen zij ervoor dat de omvang van het huishoudelijk- en bedrijfsafval enorm afneemt, dat er 50% minder energieverbruik nodig is om papier te maken en er fors minder CO2 vrij komt in de atmosfeer. Een prestatie van formaat! En dat zonder subsidie…

Maar grote beleidsplannen en mooie woorden zijn niet genoeg om de wedstrijd te winnen. Bedrijven moeten het ook merken! En die eindstreep is nog ver uit het zicht.

En dan is er de overheid. Met tal van programma’s willen we ‘duurzaamheid’ en ‘groene groei’ realiseren. Zo is er het VANG programma, Meer en Beter Recyclen, het aankomende Circulaire Economieprogramma en het derde Landelijk Afval Beheersplan. Een grote stapel dikke beleidsdossiers en groots opgezette programma’s om de economie duurzamer te maken. Maar grote beleidsplannen en mooie woorden zijn niet genoeg om de wedstrijd te winnen. Bedrijven moeten het ook merken! En die eindstreep is nog ver uit het zicht. De stap van mooie woorden naar concrete resultaten is groot. Ondertussen worden bedrijven dagelijks opgezadeld met regelgeving waarvan het nut vaak ver te zoeken is. In plaats van makkelijker, wordt het steeds lastiger om te ondernemen.

En dat terwijl papierrecyclers iedere dag precies datgene doen wat in de beleidsplannen van de overheid staat opgeschreven; de economie duurzamer maken!

Je zou verwachten dat ondernemers in de recycling wat van al die overheidsintenties zouden merken. Dat de overheid het hen makkelijker maakt en barrières wegneemt. Helaas! De hoeveelheid wet- en regelgeving waar bedrijven mee te kampen hebben groeit en groeit maar door. De condities en voorwaarden van hoogwaardige recycling veranderen niet. En oudpapier wordt nog steeds geclassificeerd als afval, terwijl het als grondstof juist geld opbrengt!



Ook de overheid loopt een wedstrijd, met als doel een echt groene economie. En ook hier is het de wil om door te zetten die het verschil maakt tussen de lopers die wél en die niét de finishstreep weten te bereiken.

Het wordt tijd dat de overheid krachtig uit de startblokken komt en echt begint met lopen. Dat kan door te laten zien dat circulaire economie meer is dan een mooi verhaal. Door de concrete belemmeringen voor recyclingbedrijven aan te pakken en recycling te stimuleren in plaats van af te remmen.

Alleen dan maken we kans om het finishdoel te bereiken dat we allemaal nastreven: een écht Circulaire Economie.

Gerard Nijssen
Voorzitter FNOI