Column Gerard Nijssen

Op de goede weg

Met de kerstdagen weer voor de boeg is het ook weer tijd om de balans op te maken van het afgelopen jaar.  En wat is er weer veel gebeurd.

Begin dit jaar maakten wij ons grote zorgen over de gevolgen van de Chinese importrestricties. Onzekerheid over welk verontreinigingspercentage de Chinese overheid zou toestaan en hoe dit zou worden gemeten verlamde de gehele oudpapierbranche.

De prijzen schoten wereldwijd onderuit. In Engeland en Frankrijk verdwenen niet alleen kunststof- maar ook papierbalen in de verbrandingsovens en richting stortplaatsen.

Ook in Nederland kregen we te maken met afzetproblemen. In onze berichtgeving trachten we iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van de problemen op de wereldmarkt als gevolg van de Chinaban. We wilden daarbij echter een verdere paniek op de markt voorkomen. Dit is gelukkig geslaagd. In Nederland wist de oudpapier markt zich vrij snel te stabiliseren.

Daarbij hebben we veel baat gehad aan onze gescheiden inzameling van papier en karton en de daarmee te realiseren kwaliteit.

Ook het gegeven dat de Europese papier- en kartonindustrie het afgelopen jaar op volle capaciteit heeft gedraaid, zorgde ervoor dat de oudpapier markt niet instortte.

Feit is wel dat China het afgelopen jaar ongeveer nog maar de helft aan oudpapier heeft geïmporteerd van het tonnage dat zij in 2017 nog importeerde. Zo’n 15 miljoen ton ten opzichte van de 28 miljoen ton in 2017. Voor 2019 zal dit tonnage verder omlaag gaan.

De kwaliteitseisen blijven onveranderlijk hoog en de controles erop scherp.

Hier zullen wij ons wereldwijd kunnen onderscheiden door de kwaliteit van onze recyclingstromen en van oudpapier in het bijzonder. Vandaar dat we die kwaliteitsboodschap als een mantra blijven herhalen.

Afgelopen zomer werd het nieuwe Papiervezelconvenant VI ondertekend met aangescherpte maximale verontreinigingseisen voor huishoudelijk ingezameld oudpapier. Een belangrijke stap in de richting van de Circulaire Economie waarin we belangrijke secundaire grondstofstromen niet meer als afval behandelen en niet meer zo benoemen.

Ook het RIVM heeft in haar advies dit jaar over de werking van VANG aandacht gevraagd voor de kwaliteit van recyclingstromen. Staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, heeft dit belang onderstreept.

Gerard Nijssen

Dit is een geweldige sprong naar voren in de richting van de circulaire samenleving. Eerder beperkten de gemeentelijke doelstellingen in VANG zich tot het verminderen van de hoeveelheid restafval.Met de onderstreping door de staatssecretaris van het belang van kwaliteit kunnen we nu beter de discussie aangaan hoe te voorkomen dat restafval zich een weg vindt via onze recyclingstromen waaronder oudpapier.

We zijn op de goede weg. Op weg naar een wereld waarin we papier als een belangrijke hernieuwbare en hoogwaardig recyclebare grondstof waarderen. En waarin gescheiden ingezameld oudpapier ook erkenning krijgt door hier de einde-afval definitie aan te verbinden.

Voor mij is dat een mooie gedachte om vast te houden onder de boom.

Ik wens jullie allemaal ook mooie en warme gedachten toe met degenen die jullie lief zijn. Graag zie ik jullie weer op onze Nieuwjaarsreceptie op 16 januari!

Gerard Nijssen
voorzitter