Hoogwaardige recycling

Cats Spreekt

De Europese bossen zijn afgelopen 20 jaar met 17 miljoen hectare gegroeid. Deels is dit te danken aan de heraanplant door de Europese papier- en kartonindustrie. Voor elke boom die wordt gekapt voor de vervaardiging van papier en karton, plant men meerdere nieuwe boompjes. Zo ontstaat een duurzaam beheerd bos met jonge aanplant. Die jonge aanplant zorgt voor een betere CO2 opname.

Papier en karton is één van de weinige hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast wordt ingezameld oudpapier weer hoogwaardig gerecycled. Wel 6 tot 7 maal komt papier in de kringloop terug. Hoogwaardig hergebruik als grondstof. Hoogwaardig, omdat het primaire vezels vervangt. Hoogwaardig ook, omdat met papierrecycling de CO2-uitstoot zo’n 20% lager is dan bij de inzet van cellulose.

Wat echter niet mag worden vergeten, is dat hoogwaardige inzameling een must is voor hoogwaardig hergebruik. In het geval van papier en karton – maar het zelfde geldt voor de meeste andere recyclingstromen – is dat brongescheiden inzameling.

Die gescheiden inzameling voorkomt dat het kwetsbare organische materiaal wordt verontreinigd, waardoor recycling onmogelijk wordt.

In het kader van het beleidsprogramma ‘Meer en Betere Recycling’ lopen verschillende onderzoeken. Gekeken wordt onder meer naar de diverse recyclingstromen of nascheiding een mogelijkheid biedt om meer materiaal gerecycled te krijgen.

Samen met de papierindustrie heeft de FNOI een krachtig en duidelijk signaal afgegeven dat bronscheiding een ‘must’ is voor hoogwaardige recycling. Dit thema komt ook weer terug in de onderzoeken die nu in opdracht van het ministerie van IenM worden uitgevoerd om te komen tot een rekenmodel (LCA) voor wat wel of niet ‘hoogwaardige recycling’ mag worden verstaan.



Daarbij spelen zoveel factoren een rol dat het zomaar mogelijk is dat algemeen erkende vormen van hoogwaardige recycling ineens als laagwaardig uit de bus rollen, of omgekeerd.

Zo waren experts onlangs verbijsterd over de uitkomst van zo’n Life Cycle Analysis (LCA), waarbij een plastic draagtas als milieuvriendelijker uit de rekenformule kwam dan een papieren draagtas.

Er bleek namelijk geen rekening te zijn gehouden met de zwerfafvalproblematiek en het niet afbreekbaar zijn van kunststof. Terwijl die milieuproblematiek juist de belangrijkste aanleiding was voor het uitvoeren van de LCA.

U ziet: genoeg redenen dus om er goed naar te kijken, en vooral kritisch te blijven...

Jacob Cats
Voorzitter FNOI